Anahata

View Original

3 oplossingen voor onderprikkeling

Voel jij je verveeld?

Ken je dat gevoel van lamlendig op de bank hangen? Chagrijnig, onrustig en ontevreden? Niet weten wat je wilt doen. Of misschien het wel weten, maar gewoon niet doen of uitstellen. Allemaal tekenen dat je onderprikkeld bent. Of te wel: verveling.
Het kan ook zijn dat je niet letterlijk hangt, maar meer symbolisch blijft hangen in dezelfde dingen die je altijd al deed: je baan, je bedrijf, je dagelijkse routines, je hobbies of de activiteiten met de mensen om je heen. Ooit gaven ze je plezier, voldoening en misschien ook wel uitdaging of zingeving. Maar dat is veranderd en op een of andere manier kom je niet in actie. Je ‘aanknopje’ kun je niet vinden.
Dat is heel normaal bij onderprikkeling. Je default mode netwerk neemt het over. Die zorgt ervoor dat je vooral gaat nadenken en niet gaat doen. Ik maakte er al eerder een video over.

Wat is de oplossing voor onderprikkeling?

Dat is voor iedereen anders. Iedereen mag een eigen recept hierin ontdekken. Want niet iedereen vindt het zelfde leuk of vindt dezelfde activiteiten uitdagend of zinvol. Laat staan dat we allemaal dezelfde klik hebben met dezelfde mensen.
Wat in ieder geval NIET helpt is blijven hangen, op de bank of symbolisch blijven hangen in de situatie op je werk of thuis. Dat is dus best lastig, want dat is je natuurlijke neiging en je herkent vast hoe lastig het op die momenten is om jezelf te stimuleren of te activeren. Een externe prikkel werkt het meest makkelijk: bijvoorbeeld een afspraak buiten de deur met een klant of vriend(in), een nieuwe offerte of project voor je werk, de hond die uitgelaten mag worden, of een cursus waar je aan deelneemt.
Maar die zijn niet altijd voor handen. De kunst is om te herkennen dat je onderprikkeld bent en dat je echt ZELF in actie mag komen. Dus je mag jezelf spreekwoordelijk een schop onder de kont geven. Dat is even door het ongemak van ‘geen zin’ heen gaan. Zin maken is hier dus belangrijk. Gewoon maar doen, zonder zin. De zin wordt heel gauw wakker als je in beweging komt. Want dan neemt de activiteit van het default mode netwerk weer af.

3 oplossingen om in beweging te komen en je onderprikkeling aan te pakken

Geef denkvoeding aan je hoofd
Heb jij nog genoeg om over na te denken? Een hoogsensitief brein houdt daarvan. Die vindt het heerlijk om diep na te denken, informatie met elkaar te verbinden en out of the box te denken. Een hoogsensitieve high sensation seeker houdt ervan om een creatieve generalist te zijn. Een hoogsensitieve HSS houdt van vernieuwing, diversiteit en afwisseling. Voor het hoofd, betekent dat dus nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen exploreren, andere verhalen horen, nieuwe kennis opdoen of experimenteren. Hoeveel tijd en ruimte geef jij jezelf hiervoor? Daag jij je hoofd, je intellect nog voldoende uit?

Vul je hart met intense gevoelservaringen
Een hoogsensitieve High Sensation Seeker gaat aan van intense gevoelservaringen. Dat maakt je wakker, je interesse en nieuwsgierigheid worden gewekt. Je enthousiasme slaat aan en dit activeert je direct. Hoeveel mag jij nog rondstruinen als een verwonderd kind? Hoe vul jij je hart met nieuwsgierigheid, enthousiasme, liefde en warmte? Welke persoonlijke behoeftes mag jij zelf gaan vervullen? Of kom je zelf altijd op plan 2 en de behoeftes van andere mensen op 1?
Ontmoet je genoeg nieuwe mensen? Van welke mensen raak je geïnspireerd of weten je uit te dagen of voel je een sterke verbinding mee? Van welke onderwerpen word je blij of van welke onderwerpen raak je op dit moment van in vuur en vlam (dat kan heel tijdelijk zijn ;-))? Voed en vervul je hart.

Creëer met je handen, activeer je lichaam
Ben jij altijd maar met je hoofd bezig? Benut je veel de computer om al je intellectuele of cognitieve vaardigheden in te zetten? Ben je hoogopgeleid en onderdeel van de kenniseconomie? Mis je de diversiteit van activiteiten in je leven? Of ben jij praktisch opgeleid, goed in je vak en nu te veel aan het managen? Voer je uberhaupt je vak nog uit? Zit je te veel stil? Te veel bezig met anderen? Loop je van vergadering naar vergadering?
Dan is het hoog tijd om eens stil te staan wat jij nog met je handen creëert. Hou je van klussen, uitvinden, ‘iets’ maken, knutselen, creëren, tuinieren? Of begint jouw lichaam te bubbelen en te bruisen als je lekker sport, je lijf uitdaagt en nieuwe sportresultaten neerzet? Of kan je intens genieten buiten, in de natuur, bij de dieren? De plek waar je zintuigen vol aangaan en waar je kan genieten van ieder weertype? Als je dit te weinig doet, raakt je lichaam compleet onderprikkeld. Letterlijk valt je lichaam in slaap. Dus kom in actie, activeer je lichaam.

Hieronder zie je nog in het kort mijn verhaal op video.

Wil je ook leren hoe je sneller stress door onder- of overprikkeling herkent en weten hoe je kan herstellen?

Doe dan mee met de online Masterclass Herstel van Stress bij hoogsensitiviteit (HSP & HSS). Je ontvangt vooraf handouts en werkbladen en na afloop een opname van de masterclass.