Anahata

View Original

Onzekerheid? Spring!

Een nieuw plan

Je staat aan de vooravond van een nieuw plan, een nieuw idee, een nieuwe stap. Je voelt blijheid en enthousiasme. Niet gek, want als hoogsensitieve High Sensation Seeker hou je van afwisseling en diversiteit. Langzamerhand vormt er een steeds concreter idee maar met nog vele losse eindjes. Misschien is het een vaag idee, meer een gevoel. Niet alles is uitgekristalliseerd of uitgesudderd in je hoofd. Niet alles kan je al voorspellen op het punt waar je nu bent.  Dat is lastig als je behept bent met een HSP-brein dat een kei is om scenario’s uit te denken. Hoogsensitiviteit staat immers bekend om zijn diepgaande informatieverwerking: het goed kunnen overzien van de situatie, lange termijn denken en het verbinden van informatie. Dat levert gedegen plannen, maar bij stress werkt het tegen je. Want dan buitelen de scenario’s vaak over elkaar heen.

Scenariodenken

Als je last hebt van afwijzingsgevoeligheid zijn het niet echt de scenario’s die oplossingsgericht zijn of die kansen zien. Zoals bij je eerste enthousiasme, maar je wordt bevangen door de scenario’s die denken in ‘maar wat nu als…’ . Wat nu als het niet lukt? Wat nu als ze helemaal niet op mijn plan zitten te wachten? Wat nu als ik het nog niet kan? Wat nu als een ander het beter kan?  
Dan volgt het ene rampzalige scenario het andere razendsnel op in je hoofd.
Vanuit al deze rampspoed die je over jezelf uitstort, volgt onvermijdelijk het moment dat je in de kramp schiet en het even niet meer weet. Dat zijn momenten dat je naar de buitenwereld roept dat je het anders wil, maar niet weet wat je wil. Stiekem zijn er wel ideetjes, maar je lijkt ze zelf niet meer serieus te nemen en je handelt er niet naar. Althans niet zichtbaar voor anderen.

Dealen met het ongemakkelijke gevoel van niet alles te weten


Misschien herken je het gevoel dat je NU alles al in een plan vooraf wilt overzien. Een hoogsensitief brein is namelijk op zoek naar de beste optie, het beste plan. Je wilt in deze ideevormingsfase al bezig houden met de uitvoeringsfase. Dus precies moet weten wat je gaat doen, wanneer, hoe en met wie. Het liefste wil je al het uiteindelijke resultaat voor je zien en zeker weten dat de beloning in de vorm van waardering ook vast staat. Maarja dat weet je in het begin niet. Je moet het doen met je eigen eerste idee en vertrouwen dat met iedere stap het plan concreter gaat worden. Je mag blijven bewegen, stapje voor stapje. Dat voelt soms oncomfortabel, onzeker, angstig of te spannend.

De rol van Rejection Sensitivity

Je hebt dan de neiging om bij dit vervelende gevoel jezelf af te remmen of je komt met gierende bandjes tot stilstand, want ‘het voelt niet goed’. Alsof het je intuïtie is die spreekt in plaats van je angst dat je het niet goed doet of wellicht niet aan de verwachtingen gaat voldoen. Kortom je doet niet wat je te doen staat en blijft ronddrentelen, bevestiging bij anderen zoeken, doet nog een opleiding of je zoekt afleiding in eten of social media, in ieder geval iets dat minder voedend voor je is dan je nieuwe plan.

 Dat is het moment dat de rejection sensitivity het over neemt. Alsof je net besloten hebt dat je van de hoge duikplank wil springen en je met al je moed naar boven bent geklommen en dan blijkt het boven opeens eng te zijn. Het blijkt hoger dan je dacht. Het waait. Je krijgt kippenvel. Je kijkt naar beneden en oei het water is diep onder je.  De  duikplank wiebelt als een gek als je erop staat.  Je hoort je bekenden vele aanmoedigingen schreeuwen van beneden naar boven. Achter je mopperen mensen dat het te lang duurt voordat je springt. De druk neemt innerlijk toe want opeens twijfel je of je wel durft te springen en als je springt of je dan wel recht in de lucht blijft hangen of op je buik plat in het water beland. Je zucht en draait om.


Spring, beweeg en leer!

Maar wat nu als je springt? Dan pas ervaar je dat je dit kunt, dan went je zenuwstelsel dat het helemaal niet zo eng is en voel je de adrenaline door je systeem gieren en kun je door. Dan pas kun je jouw technieken in springen en duiken verbeteren. Misschien word je wel heel enthousiast en krijg je de smaak te pakken en wil je nog een keer. Voor een hoogsensitieve HSS is dit niet een heel vreemd verschijnsel. De leukste dingen bevinden zich op het spanningsveld tussen nieuw, leuk en eng.

Sommige dingen moet je gewoon doen om het te leren. Ook je nieuwe plannen. Nieuwe activiteiten horen altijd wat spannend te zijn en pas als je ze echt gaat doen, kom je een stapje verder. Dat hoeft echt geen reuzestap te zijn, maar een start maken is al een mooi begin.

In deze fase van dealen met je afwijzingsgevoeligheid is het helemaal geen goed idee om eerst je angst te willen fixen, op te lossen. Dat zorgt in deze fase namelijk voor stilstand. Je weet immers al wat je wilt, je staat al op eigen grond, bent niet meer volledig gefocust op de ander en je bent hard onderweg om een leven te leven dat bij jou past. Je hebt alleen nog niet geleerd het ongemak van lastige gevoelens te verduren. Je hoeft niets los te laten, je hoeft niets te fixen, je hebt te verduren en gevoelens te uiten.


In deze fase heb je te leren dealen met onzekerheden, het niet weten, twijfels en toch te bewegen. Dit is heel menselijk, het hoort bij het leven. Het zijn normale gevoelens en geen probleem. Stapje voor stapje kun je bewegen. Niet te grote stappen, maar misschien een muizenstapje door eens te gaan sparren of een klein deel uit te gaan zoeken. Je kan namelijk iets nieuws beginnen EN het spannend vinden. Een nieuwe uitdaging aangaan EN alles al weten is tegenstrijdig :-). Het is immers pas een uitdaging als je nieuwe kennis, vaardigheden of nieuwe levenshouding leert. Helaas voor het hoogsensiteive brein. Dus angst voor het onbekende onder de arm en spring! Beweging zorgt voor transformatie van al die lastige gevoelens. Soms heb je even stil te staan om te dealen met het lastige gevoel of om je volgende stap te bepalen, maar gun je zelf een rustig tempo van gestaag blijven bewegen. Zodat jij jouw binnenwereld naar buiten brengt en je het gevoel van vrijheid en blijheid kan ervaren. Zet hem op!

 Meer leren over rejection sensitivity?

Volg dan de online Masteclass Rejection Sensitivity! In deze masterclass leer je meer over afwijzingsgevoeligheid en de oorzaken ervan, specifiek voor het hoogsensitieve brein. Je ontdekt mogelijke oplossingen en krijgt vele handvatten om je eigen recept samen te stellen. Saskia laat je visueel zien hoe je soms te veel focus hebt op wat anderen van je vinden, maar ze biedt ook confronterende inzichten om je zelfbewustzijn, kracht en gelijkwaardigheid te versterken. Wil jij dat ook?