Help! Zelfafwijzing

Hoe doe je zelfafwijzing?

Heb jij ook die kritische stem in je hoofd die steeds aan jezelf vertelt wat je niet goed doet of wat er anders moet? Wijs jij jezelf ook af? Haal jij jezelf naar beneden? Zelfafwijzing is een hardnekkige fase bij rejection sensitivity, ook wel afwijzingsgevoeligheid. Je kan zelfafwijzing op meerdere manieren onbewust doen. Bijvoorbeeld:

  1. Je verstopt bepaalde delen van jezelf waar jij je voor bent gaan schamen voor anderen. Je kwetsbare kanten. Je zet een masker op of speelt een rol waarvan jij denkt dat anderen dat waarderen.

  2. Je beoordeelt kanten van jezelf als slecht en niet goed. Je hebt een hoge norm, strenge regels en richtlijnen voor je eigen gedachten, gevoelens, gedrag en identiteit.

  3. Je bent in een innerlijk conflict waarbij je jezelf afsplitst in twee delen: ik & mezelf. Een deel is altijd dominant over het andere deel.

  4. Onbewust vergelijk je jezelf met het gedrag van anderen. Dat gedrag bepaalt jouw norm.

Deze video gaat in op het vierde voorbeeld. De video laat patronen zien hoe jij zelfafwijzing laat ontstaan en je afwijzingsgevoeligheid in de vorm van zelfafwijzing in stand houdt.

Het vergelijken met anderen: zoek de mismatch.

De zelfafwijzing kan ontstaan doordat jij jezelf bewust of onbewust steeds vergelijkt met wat een ander denkt, doet of voelt. Je trekt het gedrag van de ander in gedachten naar voren. Dit gedrag wordt jouw norm voor 'normaal' zijn. Je stelt aan de hand daarvan onbewust een set regels en richtlijnen op. Vervolgens scan jij je eigen gedrag, gevoelens en gedachten met deze regels en richtlijnen. Je blijft op zoek naar de mismatch, dus je focust op dat wat jij anders doet dan anderen. Als je de mismatch hebt gevonden, ervaar je dat tegelijkertijd als HET bewijs dat jij het zelf niet goed doet. In deze video zie je wat je te leren hebt, in het proces van zelfacceptatie.

Vorige
Vorige

Hoe maak je keuzes op gevoel?

Volgende
Volgende

Piekeren, waarom doe je NU niets als het spannend is