Fokje Westerling

 

 Het leven vormt je.
Maar het kan zijn dat de vorm die je nu hebt aangenomen,
niet meer bij je past.

Na een studie communicatiewetenschap werkte ik 14 jaar als communicatieadviseur en (pers)voorlichter voor grote organisaties. Onder meer in dienst van Informatie Beheer Groep, Philips en Rabobank Groep. Ik vroeg me dagelijks af hoe we als organisatie communiceren met onze omgeving. Gaandeweg kwam daar een andere vraag bij: hoe communiceren we eigenlijk met onszelf en anderen, welke patronen zitten hierin? En hoe kan het ook anders, met een ander resultaat?

Ik deed een hele serie opleidingen op dit gebied, want zo was ik opgevoed. Ik hoor mijn vader nog zeggen: “Die kunnen ze je nooit meer afnemen.” De diploma’s bedoelde hij. Ik snapte het, dacht ik, want hij had de oorlog immers meegemaakt. Wie hij bedoelde met ‘ze’ heb ik niet gevraagd. Mijn belangstelling voor wat ons onderliggend stuurt en vormt werd er wel groter van. Hoe zijn we geprogrammeerd en waardoor? Hoever moest ik uitzoomen om mezelf en anderen, en onze interacties, daadwerkelijk te leren begrijpen? Waarin zijn we gelijk, waarin anders? En hoe kunnen we ons eigen leven in lichtheid leven?

In 2003 startte ik met een eigen bedrijf. Het ondernemerschap was me al jong bijgebracht. Mijn beide ouders kwamen uit middenstandsgezinnen, al hadden ze zelf andere keuzes gemaakt. Als kind waren ze op het tweede plan beland; de klanten gingen doorgaans voor. Dit wilden zij hun eigen kinderen besparen. Patronen.

Het aantal methoden en technieken dat ik bestudeerde en door me heen liet gaan groeide gestaag: NLP, transactionele analyse, EMDR, IEMT, mindfulnesstraining, (zelf)compassietraining, neuropsychologie, ademtraining, acceptance & commitment therapie (ACT), verbindende communicatie, oplossingsgericht coachen, diverse vormen van opstellingen, Verlies in Beeld, en zo nog een paar meer.

In essentie gaat het natuurlijk niet om methoden en technieken. Wat voor mij centraal staat is: wie ben jij, wat is je vraag, en wat past daarbij? Hoe kan ik je zo goed mogelijk helpen bij wat jij voor jezelf graag wilt bereiken? Want ook iedere HSP-er is immers weer anders. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de toekomst (Hoe kan ik anders omgaan met mijn hooggevoeligheid, zodat ik het meer als kracht en minder als beperking ga ervaren?). En ook over het verleden (Hoe verwerk ik nare ervaringen die ik als HPS-er heb opgedaan?).

Ik werk niet alleen individueel, maar ook met groepen, onder meer als mindfulness- en (zelf)compassietrainer. En ik geef les aan mensen die graag mindfulnesstrainer willen worden, en supervisie aan zelfcompassietrainers in opleiding.

HSP kwaliteiten en valkuilen

Hoe kan het dat de ander dit niet ziet, hoort, ervaart? Als kind had ik er geen idee van hoe verschillend we in de wereld kunnen staan en waardoor dit allemaal komt. Er kwam veel binnen. Soms was het teveel en werd ik ziek. Een kind met bronchitis, eczeem en een serie allergieën. CARA-klachten. Ik vocht me er doorheen. Want dat had ik meegekregen: Kop op, doorgaan. Ik was een harde werker. Het heeft me jaren gekost om een gezonde balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. En tussen overprikkeling en onderprikkeling. Want ik was ook nieuwsgierig en leergierig. Reisde de hele wereld over. Een prikkelzoekende HSP-er denk je misschien. Daarvan had ik toen zelf nog geen weet.

De vele reizen die ik maakte waren ook een vorm van terugtrekken. Net als boeken lezen. Dit begon pas tot me door te dringen toen ik de reis naar binnen ging maken, mezelf ging onderzoeken. Met behulp diverse methoden en technieken uit de oosterse en westerse psychologie. Toen leerde ik hoe ik aanwezig kan blijven, bij mezelf en anderen, op een gezonde en duurzame manier. En dat geef ik ook graag weer door: hoe zorg je op een gezonde manier voor jezelf en anderen. Hoe houd je energie en ruimte over voor alles wat je zo graag wilt; voor wat je leven zin geeft, waar je blij van wordt. In balans met jezelf en je omgeving.

Ik kan me goed in een ander verplaatsen, heb een brede blik en denk graag ‘out of the box’. En ik kan goed doorgronden: waar gaat het in essentie over, welke verbanden zijn er. Om dit vervolgens duidelijk te maken komt mijn oude vak als voorlichter goed van pas: een helder licht schijnen op. Zo schrijf ik ook graag columns over geluk en onderwerpen die het leven lichter kunnen maken. Bijvoorbeeld over een ander gebruik van je adem, milder omgaan met jezelf, en emotiemanagement.

 

Waardevolle levensles
Het grote belang van in balans zijn met mezelf en mijn omgeving drong zich bij mezelf op toen ik kanker kreeg. Kom ik hier doorheen en hoe? Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal. Het bleek een waardevolle levensles, die ook goed van pas kwam bij het coachen.

Want al die mooie methoden waarin ik in de loop der jaren was geschoold bleken ook in deze situatie enorm behulpzaam.

In de eerste plaats mindfulness en zelfcompassie. Hoe ga je om met de onzekerheden, spanningen en emoties die kanker met zich meebrengt? Ik was vaak in staat om de situatie te aanvaarden zoals deze was, zonder ertegen te vechten, ervoor te vluchten of erin te verdrinken. Erin ontspannen, helder kunnen blijven denken, en van daaruit verder. Natuurlijk lukte dat de ene keer beter dan de andere. Soms merkte ik dat ik op de automatische piloot zomaar in een verslechterde stemming was beland. Met zelfcompassie kon ik dan vriendelijk blijven voor mezelf en voor mijn lichaam. En dankbaar zijn voor al die kundige, gepassioneerde - en vaak overwerkte - specialisten, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers die ik op dit pad had ontmoet.

In de tweede plaats kon ik door het werken met opstellingen steeds beter zien wat bij mij hoort en wat bij de ander. En hoe laat ik wat van de ander is ook daadwerkelijk bij hem of haar? Ook die beweging kon ik maken.

Ik leerde ook het onderscheid tussen gewonde, gezonde, en overlevingsdelen. Wanneer nemen mijn overlevingsdelen de regie over en hoe kan ik de kwaliteiten die ze bevatten op een gezonde manier inzetten in plaats van op een automatische of dwangmatige manier?

Vanzelfsprekend komen deze vaardigheden en inzichten ook in andere situaties van pas, zeker bij hoogsensitiviteit. En daar help ik je graag bij!

Ik heb bij Fokje de zelfcompassietraining gevolgd en ben door haar gecoacht. Fokje is een heerlijk mens. Ze straalt kalmte uit, luistert goed en heeft een enorm arsenaal aan methoden en technieken ter beschikking om tijdens de coachgesprekken toe te passen. Bovendien kun je ook gewoon lekker met haar lachen, wat ik erg fijn vond. Ze luistert naar wat je nu nodig hebt en helpt je het een en ander inzichtelijk te maken. In de zelfcompassietraining heb ik geleerd om meer aandacht te hebben voor mezelf, mijn verlangens en goed voor mezelf en mijn energie te zorgen. Coaching en trainingen bij Fokje voelt als 'thuiskomen’.

Judith

 

“Ik heb bij Fokje iets gevonden wat ik nog niet eerder had ervaren in coaching of therapie. Niet alleen is ze ontzettend warm en betrokken in haar benadering, ze beschikt ook over enorm veel kennis. En zelfs in situaties die voor mij soms uitzichtloos voelen, weet ze lichtpuntjes aan te geven. Niet iedereen is in staat om de ‘hobbels’ die hsp’ers dagelijks ervaren ten volle te begrijpen. Fokje kan dit zeker en meer dan dat! Of het nou gaat om even ontladen (als hsp’er kun je zo snel overprikkeld raken) of om zwaardere problematiek, ze is in staat om je tot inzichten te laten komen die je van tevoren echt niet zag aankomen en die zoveel helderheid en duidelijkheid geven in je leven. Haar coaching geeft handvatten die niet alleen diepgang creëren, maar ook licht op momenten dat alles alleen maar donker lijkt.”

Mirjam

Opleidingen

  • Doctoraal (Master) Algemene Letteren Studie (ALS), Communicatiewetenschap, Rijksuniversiteit Groningen.

  • Strategische Marketing, Academie voor Ondernemerschap, Rijksuniversiteit Groningen

  • Audiovisuele communicatie, VEC Deventer,

  • Internet en eCommerce, diverse conferenties, seminars, cursussen en workshops

  • NLP Practitioner en NLP Master, ITAN Groningen, John Martinus

  • Coaching

  • Opleiding Personal Coach - ITAN Groningen, John Martinus

  • NLP Practitioner en NLP Master Practitioner, ITAN Groningen, John Martinus

  • Familie opstellingen/ Systemisch werk Basisopleiding, Bert Hellinger Instituut Nederland

  • Opleiding Opstellingen bij ziekte en symptomen, Stephan Hausner en Bibi Schreuder

  • Opleiding Trauma opstellingen, Franz Ruppert en Margriet Wentink, Interakt

  • Omgaan met JOUW Hoogsensitiviteit - Anahata personal coaching

  • Workshops Systemisch werk, Jakob Schneider, Daan van Kampenhout, Jan Jacob Stam, Bouke de Boer, Marieke Soutberg

  • Workshops Systemisch Werk in de individuele begeleiding, Peter de Vries, Particulare, Ursula Franke en Christine Blumenstein-Essen

  • Opleiding Transactionele Analyse (TA), ITAN Groningen

  • EFT- ITAN Groningen

  • EMDR I en EMDR II - ITAN

  • EMDR, Linda Curran (PESI)

  • Living with Intention, Lynne McTaggert

  • Big Mind Big Heart, Irene Bakker (Zen Spirit)

  • Karakterstructuren als poort naar diagnostiek, Joke Goudswaard (Phoenix Opleidingen)

  • Workshop Body & Mind Language Jos Dolstra (BMLI)

  • Metaphors of Movement (MOM), Level 1,2, & 3, Andrew T. Austin

  • PSBK Pro, Con Amore

  • Acceptance & Commitment Therapy (ACT) Gijs Jansen

  • mBraining, Wilbert Molenaar

  • Integral Eye Movement Therapy (IEMT), Hanneke van der Voort

  • Verlies in Beeld - Expertisecentrum Omgaan met Verlies.

  • Rouw en verlies bij kinderen en jongeren - Expertisecentrum Omgaan met Verlies.

  • Coaching en het Brein, Cathelijne Wildervanck

  • Basisopleiding MBSR/MBCT, See True Mindfulness Opleidingen

  • Vervolgopleiding MBSR/MBCT, David Dewulf, See True Mindfulness Opleidingen

  • Advanced Teacher Training, Trish Bartley, See True Mindfulness Opleidingen

  • Verdiepingstrainingen Inquiry, See True Mindfulness Opleidingen

  • Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Cancer (MBCT-ca), Trish Bartley

  • Workplace Mindfulness Training, Juliet Adams en marina Grazier van The Mindfulness Exchange (TME)

  • Train the Trainers training The Potential project (Mindfulness op het werk)

  • Trainersopleiding Compassietraining (MBCL), Erik van den Brink en Frits Koster (Centrum Integrale Psychiatrie/Lentis)

  • The Five Keys to Mindful Communication Level I,II,III, Susan Gillis Chapman & Gregory Heffron

  • The Essential Mindfulness Practices, B. Alan Wallace

  • training Interpersoonlijke Mindfulness, Marieke Duijvestijn

  • Korte mindfulnessworkshops bij onder meer Tara Brach, Martine Batchelor, Michael Carroll en Jotika Hermsen

  • Studie Tibetaans boeddhistische filosofie, psychologie en meditatie, Maitreya Instituut, Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition (FPMT) en Dalai Lama

  • Diverse meditatieretraites, onder meer bij Kathleen McDonald (auteur van How to Meditate) en Zen River

  • Studiegroep Spirituele Zorg, Rigpa

  • Omgaan met JOUW Hoogsensitiviteit - Saskia Klaaysen

Fokje Westerling is aangesloten bij de Vereniging …