Boekentips

Regelmatig worden aan ons boekentips gevraagd over hoogsensitiviteit, hoogsensitieve HSS, Hoogbegaafdheid en aanverwante onderwerpen.
Hieronder staan de favoriete boeken van Saskia Klaaysen die we van harte aanraden. Deze lijst is continu in ontwikkeling. Het boek van Saskia Klaaysen vind je hier:
Prikkels bijten niet!

 

Boeken over hoogsensitiviteit

Mijn grote favoriet om de werking van het hoogsensitieve brein te begrijpen. Esther Bergsma geeft in begrijpelijke taal een mooi overzicht in de grote hoeveelheid wetenschappelijke studies naar het HSP-brein.

Annek Tol beschrijft in dit boek hoe overprikkeling zich opbouwt en welke klachten en diagnoses daaruit voort kunnen komen. Inmiddels is het boek al wat ouder, maar nog steeds is haar Cirkel van Overprikkeling onmisbaar.

Severine van der Voort weet in heel praktische taal uit te leggen wat hoogsensitiveit echt is. En hoe je omgaat met stress, energieverlies en burn-outs. Dankzij concrete strategieën leer je omgaan met struikelblokken, zoals overprikkeling, onbegrip, emoties overnemen, people pleasing en grenzen aangeven.
Je kwaliteiten krijgen dan meer de ruimte

Een heerlijk praktisch boek om niet steeds afgeleid te raken en beter te focussen. Je krijgt inzicht wat er in je brein gebeurt en hoe je dit heel praktisch op kunt lossen met ander gedrag en andere keuzes.

Als hoogsensitieve ouder valt het niet altijd mee om je hoogsensitieve kinderen op te voeden. Er is altijd wel iemand overprikkeld. Je kind of jij of allebei tegelijk.
Bieke beschrijft gezinssituaties heel herkenbaar en neemt je mee hoe je met meer mildheid naar je zelf en je opvoeding mag kijken.

Ooit mijn eerste boek om sterker mijn intuitie in te zetten. En de kwaliteit van hoogsensitiviteit beter te benutten.
Ook al bestaat het boek al lang. Ik vind het nog steeds een goed boek als je vanuit dit perspectief naar Hoogsensitiviteit wilt kijken.

Wat mij betreft was Antoine van Staveren de eerste die beschreef hoe je als hoogsensitief persoon te veel in je hoofd leeft door de diepgaande informatieverwerking. Te veel overweldigd wordt door emoties in het contact met anderen en te veel vanuit het denken gaat leven. Je raakt uit contact met je lichaam en wie je echt bent.

Op het eerste gezicht lijkt dit boek voor kinderen. Maar Antoine van Staveren heeft het juist voor volwassenen gemaakt. Prachtige tekeningen vol emotie die hoogsensitiviteit als kracht en als valkuil laat zien.

Maria Schreuder werkt vanuit het UWV veel met hoogsensitieve personen die vast lopen op het werk en heeft een duidelijk boek geschreven over hoe kun je jouw kwaliteiten als hsp volledig tot hun recht laten komen in je werk? In dit praktische werkboek kun je zelf aan de slag en de antwoorden vinden hoe jij met je kwetsbare kant kunt omgaan op de werkplek en jouw sterke kanten tot bloei kan laten komen.

Boeken over de hoogsensitieve High Sensation Seeker

Uiteraard mag mijn eigen boek hier niet missen.
Hier vindt je meer informatie over HET boek voor de hoogsensitieve high sensation seeker.

Chantal Veldt schreef een prachtig ervaringsverhaal over de hoogsensitieve high sensation seeker en hoe je om gaat met de valkuilen

Er zijn weinig boeken over de hoogsensitieve high sensation seeker geschreven. Dit is eigenlijk het enige boek dat er lange tijd bestond, dat ik ken (engels). Ik citeer Tracy Cooper ook regelmatig.

Boeken over Hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafde volwassenen zijn in hun jeugd niet als hoogbegaafd herkend. Simpelweg omdat de kennis van hoogbegaafdheid niet bestond of voorhanden was. Hoe begeleid je hoogbegaafde personen? Een herkenbaar en praktisch boek van Rianne van der Ven

Wat is hoogbegaafdheid nu precies? Het is een complex samenspel van een aantal duidelijke kenmerken. Dit Delphi model dat is opgesteld door onderzoekers, begeleiders en hoogbegaafden zelf. Het boek is al wel iets ouder, maar nog steeds heel duidelijk en toepasbaar. De overlap met hoogsensitieve HSS is ook goed te zien.

Veel hoogbegaafden en andere vreemde vogels blijken moeite te hebben om hun weg in het leven en hun werk te vinden. Ondanks hun talenten raken ze in conflict met leidinggevenden, voelen ze zich niet begrepen of kunnen ze maar niet ontdekken wat ze écht willen.
Frans Corten is een van de pioniers op het gebied van hoogbegaafde volwassenen. In dit boek geeft hij inzichten om beter je weg te vinden in leven en werk.

Dit is het eerste boek dat ik las over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Een fijn boek over de eigenschappen, de talenten en de valkuilen.

De titel deed het direct bij mij :-). Hoe vind je werk dat bij je past? Hoe voorkom je dat je enthousiast begint en toch snel weer op je werk bent uitgekeken? En hoe voorkom je miscommunicatie en conflicten met collega’s en je baas? Kortom een boek over hoe vind je als hoogbegaafde een weg op je werk.