Enthousiasme, de bezieling van een hoogsensitieve HSS

HSS

Een grote kwaliteit van een hoogsensitieve HSS is het enthousiasme. Enthousiasme is geestdrift en bezieling zoals de Dikke van Dale dat zegt. Dat zijn mooie vertalingen, want zeg nu zelf je geest raakt inderdaad op drift bij een leuk plan. Jouw geest vaart een onverwachte koers en je raast mee op de golven van je gedachten. Het associatieve brein kan even helemaal los en met gemak beweeg jij lekker mee.

Tegelijkertijd raakt een plan met jouw energie bezield. Het wezenlijke van jou komt bij enthousiasme naar boven. Misschien herken jij het ook wel. Als een onderwerp jou raakt, je interesse heeft, je er zingeving bij ervaart, ben je gelijk gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Logisch want het raakt je in je ziel, het geeft blijheid en voldoening en je hoeft niet met wilskracht jezelf ertoe te zetten. Je hoofd draait vanzelf overuren om plannen uit te denken. Je ziet het al helemaal voor je. Misschien test je ook al iets uit en kom je in beweging.

Valkuilen van de overdrive

In dat soort situaties moet ik zelf altijd uitkijken dat niet alles ervoor moet gaan wijken. Mijn valkuil is namelijk dat als ik doordraaf van mijn eigen enthousiasme ik overprikkeld raak en niet meer voldoende kan genieten van het hele proces ernaartoe. Ik vertraag tegenwoordig bewust. Ik faseer veel beter en na een stap, geniet ik en neem even weer broed en suddertijd. In plaats van direct door te razen naar de volgende actie. Eerst even benzine tanken. Voor anderen ga ik toch wel snel genoeg. Die merken de in mijn beleving eindeloze vertraging van een dag of soms een week echt niet op.
Een andere valkuil is dat veel hoogsensitieve HSS niets doen, uitstelgedrag gaan vertonen en het plannen in het hoofd blijven. Nieuwe plannen, ervaringen en nieuwe stappen kunnen ook eng of spannend zijn. Wat gaan mensen van jouw plan vinden? Of misschien denk jij dat je het nog niet genoeg in de vingers hebt, dat het nog niet perfect genoeg is. Of voel je frustratie? De eerste acties kunnen namelijk ook frustrerend zijn, want de actie verloopt vaak veel trager of toch wat anders dan de voorbereiding en uitwerking in je hoofd. 

Breng je enthousiasme in actie

Een hoogsensitieve eigenschap is immers dat je graag vooraf het hele plan wilt overzien en compleet wilt uitdenken. En dat kan nu eenmaal niet met nieuwe plannen en ideetjes. Terwijl je in actie bent, ontstaan er nog een heleboel zijwegen, verbeteringen, problemen en krijg je inbreng van anderen. Plannen en ideetjes uitvoeren vraagt dus iets van je flexibiliteit. Het vraagt moed om je over te geven aan het proces. Overgave aan nog niet alles hoeven te weten. Allereerst heb je daar dus toestemming van jezelf voor nodig. 

Als je jezelf met hart en ziel met je plan kunt verbinden dan draag je het van nature uit aan iedereen die het maar wil horen. Je bruist en bubbelt en al pratende kunnen ook nieuwe ideetjes ontstaan. Het grappige is dat door dit enthousiasme je in een hele positieve vibe komt, waardoor problemen als vanzelf oplossen of oplossingen op je pad komen. Voorwaarde is uiteraard wel dat je in beweging komt, stappen onderneemt en iets DOET. Nog nooit is iemand enthousiast gebleven van alleen maar zitten en denken op die stoel voor het raam. 

Benut je enthousiasme, want het is een vuurtje die voeding geeft aan in actie komen. Zodra je enthousiasme voelt, ga je makkelijker de drempel over om in actie te komen. Je brein heeft dan wat minder oog voor allerlei beren op de weg. En als je maar eenmaal in beweging bent, lukt het ook om onderweg de problemen aan te pakken. Als HSP ben je namelijk goed in het oplossen van problemen. Gewoon volhouden!

Natuurlijk leider- en ondernemerschap

Gecombineerd met een sterke wil, maakt enthousiasme jou een natuurlijke leider. Want als je enthousiast bent, en je overgeeft aan de drive om je plannen te gaan realiseren, trek je mensen met je mee. 
Dat vraagt uiteraard wel iets van de omgeving. Het is van belang dat je bijvoorbeeld werkt bij een bedrijf die jou daarin faciliteert. Je moet het vertrouwen krijgen dat je dit op je eigen manier kan opzetten. Zelfstandigheid en vrijheid zijn waarden waar je mee uit de voeten kunt. Het gaat fout als je een werkgever hebt die in beperkingen denkt en moeite heeft met vertrouwen dat jij het op jouw manier voor elkaar krijgt.

Als dit ontbreekt kan dit zwaar demotiverend werken en dooft je enthousiasme door alle kaders en beperkingen. Het kan zelfs tot conflicten op de werkvloer of met het management leiden. 
Dat is precies de reden waarom hoogsensitieve HSS regelmatig voor zichzelf beginnen: ze willen hun enthousiasme, geestdrift en bezieling volgen. Iets neer zetten, creëren§    op hun eigen voorwaarden en wijze. En ze kunnen daarin heel succesvol zijn. Zeker als ze hun eigen angsten en onzekerheden naast hun enthousiaste drive kunnen laten bestaan. De angst en onzekerheid houdt ze scherp en alert en ondervangt de risico’s. Zo kan je ondernemen met enthousiasme en realiteitszin houden doordat je goed overzicht houdt op kansen, mogelijkheden en risico’s.

Rest mij jou heel veel succes te wensen met in beweging te komen en te blijven.


Deel dit artikel op:

Vorige
Vorige

Hoe ontstaat overprikkeling?

Volgende
Volgende

Hoogsensitieve HSS, weer een label erbij?