Stop met rampscenario denken

Pieker jij ook zoveel als je iets spannends moet doen of een beslissing moet nemen? Dat je continu in als dan scenario’s denkt? Hoogsensitieve personen zijn goed in diepgaande informatieverwerking. Hierdoor leveren ze goed doordacht hun werk af en houden ze overzicht, kunnen goed rekening houden met anderen en overzien consequenties. Want ze zijn goed in scenario’s uitwerken in het hoofd. Maar Al het nadenken kan doorslaan in piekeren.

Zeker als je bijvoorbeeld gaat solliciteren, dan kun jij je heel onzeker voelen of je wel helemaal voldoet aan het gevraagde profiel. Of je alle competenties bezit. Je twijfelt of je genoeg kennis en vaardigheden hebt. En dat er anderen zijn die vast beter passen. De spanning geeft je dan zoveel stress dat het “als…dan… rampenscenario denken” je in de greep krijgt.

Het ene na het andere rampscenario voltrekt zich bij voorbaat al in je hoofd. “Als ik solliciteer en ze komen erachter dat ik nog niet alles kan…dan zak ik door de mand” of “Wat als ze me een vraag stellen en ik het antwoord niet weet”. Al dit gepieker heeft als risico dat je de stap die je te nemen hebt niet meer doet. Daardoor doorbreek je jouw stress door overprikkeling of onderprikkeling niet structureel. Dit rampscenario denken kan voortkomen uit rejection sensitivity, afwijzingsgevoeligheid. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent in de ogen van de ander.

Het vele nadenken is in dit geval een prima overlevingstrategie. Want als je uit angst niets doet en maar blijft nadenken, wordt je niet geconfronteerd met al die lastige emoties als je iets gaat doen wat je nog niet helemaal kan overzien. Zoals schaamte of ongemak. Deze video legt uit hoe het in zijn werk gaat en wat je te doen hebt.


Deel dit artikel op:

Vorige
Vorige

TIP: Overprikkeling door gebrek aan duidelijkheid

Volgende
Volgende

Hoe ontstaat overprikkeling?